Schoenadvies
- Lees meer over terugbetaling of tussenkomst: tussenkomst-mutualiteit
- Standaard duur behandeling: Afhankelijk hulpvraag
Schoenen voor volwassenen
Schoenen zijn modegebonden en vrouwen, maar ook mannen, kijken eerst naar het uitzicht van de schoen en pas dan naar zijn functionaliteit.
Een goede schoen heeft belangrijke kwaliteiten: het functionele komt vóór het esthetische.
- De hoogte en breedte van de hak bepaalt de stabiliteit van de voet. loop je te hoog, dan kan dit de voorvoet overbelasten. Een brede hak is beter dan een naaldhakje. Met een fijne hak moet de voet voortdurend zijn evenwicht zoeken. Jouw spieren en pezen moeten door de smalle en onstabiele basis ettelijke keren harder werken om de voet stabiel te houden. Hierdoor zal de kans op overbelasting nog vergroten (maximum hakhoogte 2,50cm!!!!).
- Loop je op blote voeten, dan neem je een natuurlijke houding aan: je kuitspieren zijn ontspannen en je lichaamsgewicht is verdeeld over de voor- en achtervoet. Op blote voeten lopen is gezond, zelfs gezonder dan het dragen van een slechte schoen. Schoenen beperken hoe dan ook heel veel natuurlijke bewegingen van de voet. Mensen lopen veel te weinig blootsvoets. Ideaal is om in de winter elke dag in huis op kousen rond te lopen en in de zomer op blote voeten. Dit liever dan op een slechte huisschoen.
- Een lange wandeling op blote voeten op het strand of in de duinen, of tot aan de enkels pootjebaden in de zee zijn ideale voettherapieën. Het zeewater stimuleert daarenboven een goede doorbloeding van de voet.
Hoe test ik een goeie confectieschoen?
1. Een stevige hielcup of -contrefort is noodzakelijk
2. Het voorste deel (1/3e) van de zool van de schoen moet buigzaam zijn, maar mag niet te flexibel zijn
3. Het achterste deel (2/3e) van de zool van de schoen mag absoluut niet buigen (torsiestijfheid van de schoen)
4. Het bovenmateriaal van de schoen mag niet al te buigzaam zijn en moet de voet voldoende goed omsluiten.
5. Vetersluiting is altijd beter dan velcro- of een ritssluiting (deze gaan een zwakke zone in de schoen creëren)
5. Maximale hakhoogte van 2,50cm
6. De buitenzool moet voldoende dik zijn om de schokdemping optimaal op te vangen
Schoenen kiezen voor je kind
Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden bij de keuze van schoenen voor kleine kinderen!
Wanneer koop je eerste schoenen voor kinderen?
- Eerste schoentjes koop je eigenlijk pas als de kinderen aan buiten lopen toe zijn. Zolang kindjes enkel binnen lopen kunnen ze dit best op blote voetjes of sokjes doen (geen sokjes bij gladde vloeren!), schoenen zijn dan nog niet echt nodig!
Welke factoren bepalen de keuze van de schoenen bij kinderen?
- Zolang kinderen groeien moet je de schoenen altijd 12 à 17 mm groter kopen dan de voetjes
- Let niet enkel op de lengte maar ook op de breedte van de schoenen, ze mogen zeker niet te smal zijn want dan kan je vervormingen krijgen van het voetje
- Bij je keuze moet je ook letten op een goede hielondersteuning door de schoenen. Als de hiel van de schoenen gaat inzakken, dan zijn ze aan vervanging toe
- De zool van de schoenen mag niet te stug zijn, noch te soepel en moet plooien aan de bal van de voet. Deze mogen geen torsiebeweging kunnen maken.
- Té zware schoenen is zeker geen goede keuze bij kleine kinderen!
- Vermijd het afdragen van schoenen van oudere broertjes of zusjes. De schoentjes hebben zich al gezet naar de voeten van het eerste kind en dit is niet goed voor het volgende kind
- Meet altijd de LINKER- en de RECHTERVOET op, vaak is er bij kinderen een belangrijk verschil tussen de twee voeten, het zou jammer zijn als je je keuze enkel baseert op de kleinste voet!
- Koop een schoen ALTIJD in de namiddag, dan zijn de voetjes het dikst.